Voor uw tuinaanleg en tuinonderhoud
Miedwei 6, Surhuizum

Bestrating / sierbestrating:

Bijna alle soorten bestrating kan door ons aangelegd worden. Dit kan zijn in de aanleg van een nieuwe tuin, maar ook het her bestraten van een oprit, terras of parkeerterrein.

 

 

Fundatie:

Eerst wordt er altijd gekeken naar de fundatie, welke soort bestrating men ook kiest als de ondergrond niet goed is zal dat altijd problemen geven. Zo kan voor een terras een zandbed van 10 tot 15 cm soms volstaan terwijl er voor een oprit minimaal 25 a 30 cm zand onder moet. In klei en veengrond is dit vaak ook niet voldoende en kan er beter eerst een puinbaan aangebracht worden op wegendoek. Dit zand en/ of puinpakket dient goed aangtrild te worden met een juiste trilplaat. 

Verwerking:

Elke soort bestrating heeft zijn eigen uitstraling, maar ook een andere werkwijze. Zo kunnen betonklinkers gelegd worden op een afgereide zandbaan terwijl oud gebakken stenen er met de straathamer in het zand worden getikt. Bij sommige keramische en natuursteentegels is het wenselijk ze in een gestabiliseerde laag van portlandcement te leggen. 

Ook hebben verschillende soorten hun eigen gebruiksdoel, zo zijn de meeste tegels niet geschikt om in een oprit te leggen vanwege de stabiliteit. Een goede betonklinker of gebakken steen is daar wel uitermate geschikt voor. Ook goede opsluitbanden zijn belangrijk bij een oprit of parkeerterrein horen andere opsluitbanden als bij een tuinpaadje of terras.

Afwerking:

De afwerking is ook sterk wisselend per soort, Betonklinkers en gebakken stenen in een goed zandbed gelegd, kunnen goed met de trilplaat afgetrild worden voor de stevigheid en afgestrooid met zand. Daarentegen kunnen de meeste tegels niet afgetrild worden en zijn ook niet geschikt voor zware belasting als in een oprit. Met tegels kan wel een mooi strak resultaat gemaakt worden. Bij tegels moeten de pas stukken altijd gezaagd worden om een strak resultaat te krijgen, dit wordt ofwel met een bandenzaag of een steenzaagtafel gedaan. Bij betonklinkers volstaat het meestal om te knippen en bij oude waaltjes worden gekapt met de hamer, ze worden ook onder de "hamer gestraat'

Halfverharding:

Grind en split:
Halfverharding oftewel een verharding bestaande uit los materiaal als grind, schelpen, houtsnippers enz. Het meest duurzame en gebruikt is grind of split. Er zijn ontzettend veel soorten grind en split, in veel kleur en prijsvariaties. Het is in onderhoudsvriendelijke tuinen een veel gebruikt materiaal om een border op te vullen, in combinatie met sierbestrating en of beplanting.

 

Aangelegde bestratingen:

BestratingenKlik in de foto voor voorbeelden

Beschrijving verschillende soorten bestrating

Soorten bestratingsmaterialen:

Gebakken bestrating, een uit klei gebakken klinker meest geleverd in waalformaat 5 X 20 cm, dikformaat 7 X 20 cm en klinkerformaat 10 X 20 cm. Er worden zowel oud als nieuw gebakken stenen geleverd. Waarbij nieuw gebakken vaster van vorm is dan oudgebakken die dan weer een meer nostalgische uitstraling heeft. Gebakken bestrating wordt naar verloop van jaren eigenlijk alleen maar mooier en behoud altijd zijn kleur.
Verkrijgbaar in heel veel kleurvarianten en afmetingen van stenen tot tegels van 100 cm. Vaak voordeliger dan gebakken bestrating en meer mogelijkheden alleen verliezen deze producten na verloop van jaren hun kleur. Wel kan tegenwoordig gekozen worden voor stenen en tegels met een kleurvaste toplaag deze blijven op kleur.
Voor de tuin zijn er veel soorten natuursteen stenen en tegels op de markt. De meeste soorten verkleuren niet, enkele verkleuren wel door weersinvloeden doch doet aan de kwaliteit niet af. Ook kan er tegenwoordig gekozen worden voor keramische tegels. Deze tegels hebben veel verschillende motieven en kleurvariaties van natuursteenlook tot houtlook. Wel vereisen deze tegels een hele goede ondergrond.
Geïnteresseerd in de mogelijkheden?