Voor uw tuinaanleg en tuinonderhoud
Miedwei 6, Surhuizum

Beplanting: Groene geraamte

Beplanting hoort bij een tuin, het "groene geraamte" zorgt voor kleur en sfeer in de tuin.
Niet alleen de beplanting maar ook de vogels, vlinders en bijen die erop af komen.

Er zijn veel verschillende planten en bomen, in elke tuin hoe groot of klein is een mooie beplanting te realiseren. Of dit mooie bloeiende vaste planten zijn of groenblijvende heesters. Een misvatting is dat een groene tuin veel onderhoud vergt. Indien er goede keuzes gemaakt worden en de beplanting goed gesloten is komt er weinig onkruidgroei in en hoef je meest een a twee maal per jaar te snoeien of dood loof af te halen. Ook is het een goede waterberging zodat veel water in de grond weg kan zakken en de riolen niet overbelast raken.

landschappelijke-beplanting

Bomen

Bomen brengen veel leven in de tuin. Zelfs in een kleine tuin kan er al gauw een (kleine) boom geplant worden hetzij een sierboom of een fruitboom. De meeste fruitbomen zijn uitstekend in vorm te snoeien, bloeien mooi in het voorjaar en geven bovendien lekkere vruchten. Zelfs oude fruit bomen kunnen geplant worden wat direct een hele mooie uitstraling geeft. Ook valt te denken aan zuilbomen en leibomen die heel weinig ruimte innemen. Leibomen als afscheiding of natuurlijke zonwering waarbij de linde het bekendst is, maar er zijn veel soorten die geleid kunnen worden. Zuilbomen daartegen zijn vrij transparant omdat ze geen kroon hebben maar wel de nodige hoogte en geven op die manier een mooi accent aan de tuin en kan de overgang naar een gebouw verzachten.

Bosplantsoen en bloemenweide

In een landelijke omgeving kan een bloemenweide ook mooi staan eventueel samen met een inheems bosplantsoen en draagt bij aan de instandhouding van inheemse flora en fauna en heeft zeer weinig onderhoud nodig en kan jaren mee als het goed aangelegd is.

Bosplantsoen is een manier om snel en relatief goedkoop een dichte houtwal te maken en noodzakelijk voor tal van vogels, insecten, vlinders en bijen. Gekeken moet welke soorten passen in het landschap, iedere streek heeft zijn eigen soorten nodig. Bovendien heeft het weinig zin om een droogteminnende planten in een moerasomgeving te zetten. Ook in een grote border kan bosplantsoen toegepast worden bijvoorbeeld in combinatie met sierheesters en vaste planten denk bijvoorbeeld aan een krentenboompje of lijsterbes.

 

Keuze bomen en planten

 

 •   Kleurrijke vaste planten
 •   Stijlvol met sobere kleuren wintergroene heesters
 •   Afscheiding van leibomen
 •   Eigen fruit in de tuin
 •   Strakke hagen
 •   Planten die goed in een droog klimaat groeien
 •   Planten die goed tegen natte omstandigheden kunnen
 •   Denk aan inheemse soorten 
 •   Bloemenweide 
 •   Bloembollen / stinzenflora
 •   Planttijdstip: potplanten kunnen jaarrond geplant, kale wortel vanaf het                                                                                                                      najaar tot vroege voorjaar