Voor uw tuinaanleg en tuinonderhoud
Miedwei 6, Surhuizum

Water afvoeren met drainage en groeiconditie van planten verbeteren

Veel tuinen hebben last van water wat niet weg kan komen.
Dit kan komen, omdat er een storende laag in de ondergrond aanwezig is, kortom het water wil niet weg. De planten groeien niet goed.
Hiervoor kunnen wij een drainage aanleggen, meestal aangesloten op een sloot of hemelwaterafvoer. Meest wordt dit gedaan met een kunststofvezel omwikkelde buis gelegd in drainagezand, schelpen of grind.

Als er onder de woning in de kruipruimte ook veel water staat kan het verstandig zijn de drainage door de fundering te leggen zodat ook dit water weg kan. Daarnaast kan het wenselijk zijn om de grond goed om te spitten zodat de storende laag gebroken wordt.

Bij de aanleg van een nieuwe tuin wordt er eerst gekeken of het wenselijk is om het draineren meteen mee te nemen, vooral als de grond door machines dicht gereden is moet er goed aandacht aan besteedt worden, het kan namelijk jaren duren voordat dit weer goed is.

Drainage aanleg 1 (761x1024)

Kenmerken van een goede drainage:

  Overtollig water bij natte periodes wordt afgevoerd
  Hierdoor blijft de structuur van de grond beter
 De planten groeien beter

 

Als er ruimte is wordt er veelal gebruik gemaakt van een minikraan om de sleuven te graven. Vooral in zware grond en bij vele meters is dit een stuk arbeidsvriendelijker en gaat veel sneller dan met de schep. Daarentegen is een mini kraan soms niet in te zetten als er bijvoorbeeld door borders met planten gegraven moet. In dat geval resulteert dit in veel nawerk om de planten eerst uit te spitten en later weer te planten.
De soort grond zegt veel over de waterhuishouding in de grond en welke maatregelen er nodig zijn. Soms volstaat het om verticaal gaten te boren en te vullen met grof zand of grind maar bij een dikke leem of kleilaag zal dit niet lukken.
De meest gebuikte drainagebuis is 80 mm met een gerecyclede kunststofvezel omwikkelde buis. De drainage werkt het best als de sleuf voor een deel gevuld wordt met schelpen, grind of grof zand.
Geïnteresseerd in de mogelijkheden? maak een afspraak.